O programu “Pomoć u kući”

Program „POMOĆ U KUĆI – Prevencija institucionalizacije osoba s invaliditetom“ zamišljen je kao novi oblik izvaninstitucionalne socijalne usluge u cilju što neovisnijeg življenja OSI svih životnih dobi i povećanja njihove socijalne uključenosti  u život zajednice te prevenciji ili odgodi institucionalizacije. Usluga krajnjim korisnicima  pružat će se u njihovim domovima s ciljem povećanja mogućnosti i želje za ostankom u vlastitu domu i okruženju.

Glavni cilj programa je spriječiti ili odgoditi institucionalizaciju i time   izbjeći stresne situacije napuštanja vlastita doma. Pružanjem  odgovarajućih usluga želi se osnažiti korisnike kako bi svojim dodatnim angažiranjem i voljom što bolje proveli dan uz organiziranu podršku, te se tako smanjila potreba za smještajem u različite institucije.
Ciljane skupine su osobe s invaliditetom iznad 18 godina, oko 75% žene, koje žive u pretežno ruralnim područjima i područjima pod posebnom državnom skrbi na prostoru Virovitičko-podravske županije, a nemaju ni moralnu niti tehničku podršku roditelja, obitelji ili srodnika (jer su roditelji stari ili umrli, ili su djeca otišla iz sela, ili nemaju vlastite djece, ni rođaka…) ali ni podršku kroz sustav institucionalne skrbi.

Smanjena je potreba za novim smještajnim kapacitetima u domovima i udomiteljskim obiteljima. Smanjeno je iseljavanja stanovništva iz ruralnih sredina; sela su živa dok u njima žive ljudi !!!