Svjetski dan cerebralne paralize – 6. listopada

Sedmu godinu za redom sudjelujemo u obilježavanju Svjetskog dana cerebralne paralize zajedno s više od 65 zemalja svijeta. Ove godine obilježava se u subotu, 6. listopada 2018. godine.

Subota, 6 listopada 2018., je dan za djelovanje za cerebralnu paralizu.

Napravimo snažnu poruku koja započinje riječima: JA SAM OVDJE … ili MI SMO OVDJE … zagovarajmo promjene, ideje i slavimo dostignuća.

6 PODRUČJA ZA DJELOVANJE, IDEJE I PROSLAVU

  1. Javna svijest – Prekidanje neznanja i stigme koja se može stvoriti, izgradnjom istinskog razumijevanja onoga što je CP (i nije). Cilj nije ništa manje nego stvoriti kulturne promjene tako da svatko u društvu prihvaća ljude s CP kao braću, sestre i punopravne građane.
  2. Građanska prava – Osiguranje da će vladini dužnosnici na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini prijeći prolazne procese i poduzeti konkretne akcije kako bi jamčili da su naša temeljna prava, naše državljanstvo i naše individualne mogućnosti stvarne i da nam ne mogu biti oduzete.
  3. Dostupnost medicinskih i terapeutskih usluga – Najbolje informacije za dijagnozu, prevenciju i liječenje CP tako da liječnici i terapeuti mogu ranije donositi bolje odluke i pružiti svima s CP-om najbolju moguću pomoć u življenju što potpunijeg života.
  4. Kvaliteta života – Najkorisniji savjeti, potpora i inspiracija za našu zajednicu, naše obitelji i druge koji nam pomažu. Ne samo da pomognemo svakom od nas “preživjeti” izazove, već da osiguramo da svi uspijemo i da pronađemo užitak i ispunjenje u životu.
  5. Obrazovanje – Pomoći svim odgojiteljima stvoriti iskustvo koje će potaknuti širu zajednicu da prihvati ljude s CP-om i pruži obrazovanje članovima CP zajednice koja je jednaka svakom drugom građaninu društava u kojem živimo.
  6. Doprinos društvu, uključujući zapošljavanje – Svatko od nas ima jedinstvenu sposobnost doprinosa ekonomski, umjetnički, društveno i / ili politički. Nesposobnost da se doprinosi nije samo stvar osobnog gubitka; to je pitanje lišavanja našeg cijelog društva i kulture, nečega što je bitno za njegovu sposobnost procvata.

 

ZAJEDNO MOŽEMO POBOLJŠATI ŽIVOT OSOBA S CEREBRALNOM PARALIZOM!