Završna konferencija projekta Pružanje usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom 2

U ponedjeljak 18. ožujka Udruga osoba s invaliditetom Slatina održala je završnu konferenciju projekta – Pružanje usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom 2 (UP.02.2.2.02.0058), kojoj su uz članove UOSI Slatina i osobne asistente, nazočili predstavnici Grada Slatine, Općine Čađavica, gradskih institucija te udruga i ustanova.

Nazočne je na početku pozdravila dopredsjednica UOSI Slatina Ksenija Vujanović Juras koja je i vodila završnu konferenciju, a potom je o pojedinostima projekta govorila predsjednica Dijana Zelenka.

S nekoliko riječi potpore projekt je pohvalio te istaknuo dobru suradnju s Udrugom osoba s invaliditetom Slatina, u ime Grada Slatine, pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Marin Kokorić, a potom i Mirko Rončević, načelnik Općine Čađavica koja je i partner u projektu.

Projekt osobne asistencije osobama s najtežim oblikom invaliditeta UOSI Slatina provodi od 2006. godine, od kada u kontinuitetu pruža njegu, pomoć i podršku korisnicima, a upravo je iz te skupine i ovaj projekt koji je trajao dvije godine kroz koje je bilo zaposleno 17 asistenata i 1 voditelj.
Projekt je realiziran uz podršku jedinica lokalne samouprave, prema Ugovoru s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u ukupnoj vrijednosti 1.869.781,49 kn.
Visoka razina kvalitete kojom je projekt uspješno proveden omogućila je njegov daljnji nastavak.
Edukaciju korisnika i asistenata provela je zajednica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, a trenutno udruga pruža uslugu osobne asistencije za 32 korisnika kroz tri projekta.

„Cilj projekta je omogućiti kvalitetniji život osobama s najtežim invaliditetom, olakšati život njihovim obiteljima i senzibilizirati javnost za njihove poteškoće. U ovoj godini udruga provodi 9 projekata na kojima je zaposleno ukupno 66 osoba, a želja nam je osmisliti i nove projekte i programe. Naš je glavni cilj usmjeren neovisnom življenju – viziji pokreta osoba s invaliditetom. Nadamo se da će se ostvariti i ozakoniti usluga osobne asistencije za sve osobe kojima je potrebna, kako je i najavljeno u resornom ministarstvu.“ – istaknula je predsjednica Zelenka koja se na kraju zahvalila svima koji su sudjelovali u projektu i dali mu potporu.

Potom su svoja iskustva osobnog asistenta s prisutnima podijelile osobne asistentice ovog projekta Melita Prebeg, Slavica Mikić i Ivanka Konta, koje su naglasile kako su sa svojim korisnicima ostvarile prijateljske i gotovo obiteljske odnose.
„Tamo gdje je bolest u kući, ona mijenja život iz temelja, ne samo bolesnika nego i cijele obitelji. Mislim da su oni i pored svoje bolesti s kojom žive dugi niz godina zadržali jedan krasan duh, radosni, puni optimizma i mislim da su primjer svima nama koji se borimo s problemima života, imovine, novca, djece…, bolest je problem koji se ne rješava, bolest je problem koji traje, sve drugo je nevažno i prolazno.“ – rekla je Ivanka Konta te dodala kako se sve teškoće koje posao sam po sebi donosi, lakše podnose kada vidite da ste toliko nedostajali ovim dragim ljudima onda kada niste kraj njih i kada je pažnja i ljubav obostrana.

Tekst:Radio Slatina, foto:Marinianis.tv

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Dokumenti

Srodni linkovi

Pročitajte i ovo:

Klub žena

Poboljšati položaj žena s invaliditetom, promicati ravnopravnost spolova, uklanjati sve oblike diskriminacije nad ženama  s invaliditetom, osnaživati žene s invaliditetom za izlazak iz izolacije i

Božić u udruzi

U Udruzi osoba s invaliditetom u Slatini, Božićnim domjenkom obilježen je kraj 2010. godine. [youtube]eP1m-UNw2VE[/youtube]

Novi program Pomoć u kući

Pomoć u kući — novi program UOSI Slatina Udruga osoba s invaliditetom Slatina ne tiskovnoj je konferenciji predstavila javnosti svoj trogodišnji program “POMOĆ U KUĆI

Kampanja Bijele vrpce

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Slatini je obilježen «Kampanjom BIJELE VRPCE» što ju je organizirala Udruga osoba s invaliditetom Slatina u suradnji

Osobni asistent

Projektom Osobni asistent obuhvaćeno je 14 korisnika, osoba s najtežim invaliditetom. Taj projekt zaslužuje apsolutno svaku pohvalu jer omogućava dostojanstven i samostalan život osobama s

O programu “Pomoć u kući”

Program „POMOĆ U KUĆI – Prevencija institucionalizacije osoba s invaliditetom“ zamišljen je kao novi oblik izvaninstitucionalne socijalne usluge u cilju što neovisnijeg življenja OSI svih