Aktivnosti

Projekt “Ključno je biti uključen” će se provoditi među učenicima sedmih razreda u četiri osnovne škole – partnere s područja Virovitičko-podravske županije (OŠ Josipa Kozarca Slatina, OŠ Eugena Kumičića Slatina, OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica i OŠ “Davorin Trstenjak” Čađavica). Edukacije će voditi stručni tim Udruge osoba s invaliditetom Slatina. Aktivnosti u školama bit će ugrađene u školske kurikulume škola – partnera, pri odabiru korisnika konzultirat će se stručne službe škola, Vijeća roditelja, Učiteljska vijeća.

Projekt će doprinijeti javnoj djelatnosti škola i obogatiti školske kurikulume. Izvoditelji edukacija predstaviti će Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i provesti edukacije kroz tri modula: “Različitost kao ljudsko pravo”, “Prihvaćanje različitosti” i “Pravo na obrazovanje”. Po provođenju edukacije, sudionici će popuniti evaluacijske upitnike u kojima će ocijeniti kvalitetu pruženih informacija, korisnosti edukacija i zanimanje za volontiranjem u lokalnim udrugama. Sudionicima će biti distribuirani edukativni materijali: brošura i letak. Edukacijama učenika bit će obuhvaćeno 160 direktnih korisnika.

UOSI Slatina s partnerima i suradničkim slatinskim organizacijama (udruge DMK, DND, SLIK, Lions klub te POU i Zavičajni muzej) provodit će drugi dio projekta namijenjen djeci i mladima s teškoćama u razvoju i volonterima kako bi se osigurala njihova inkluzija i smanjile prepreke za sudjelovanje u građanskim, društvenim i kulturnim aktivnostima svojih zajednica te unaprijedila svijest među korisnicima i kod šire javnosti o nužnosti sprječavanja diskriminacije.

Projekt će se provoditi 11 mjeseci i obuhvaćat će još 30 direktnih korisnika (15 mladih osoba s teškoćama u razvoju u dobi od 11 do 14 godina i 15 volontera – vršnjaka).

Predviđene aktivnosti obuhvaćaju: edukativne sadržaje, ljetni osmodnevni kamp, organizirane posjete i sudjelovanje u kulturnim događanjima, izlet, obilježavanje značajnih datuma javnim kampanjama i tribinama.

Ljetni je kamp predviđen u drugoj polovici lipnja na imanju Pustara Višnjica prilagođen OSI.

Edukativni sadržaji obuhvaćat će radionice o temama

 • “Što je tolerancija – tolerancija u svakodnevnom životu”,
 • “Znati komunicirati – put do uspjeha”,
 • “Kako izaći na kraj s ″teškim″ ljudima”,
 • “Zašto imamo problema s onima s kojima su nam bliski”,
 • “Kako se zauzeti za sebe”, “Sukobi – i kako ih razriješiti” i
 • “Prava djece”.

 

Uz edukacije stručnih suradnika, ostale sadržaje – kreativne, kulturne, sportske i zabavne osmislit će sami korisnici zajednički prema afinitetima i željama.

Boravkom u kampu, interakcijom svih korisnika i samostalnim kreiranjem sadržaja mladi će se bolje upoznati i osnažiti za prihvaćanje različitosti, poštivanje ljudskih prava, prevenciju nasilja među mladima i promoviranje volontarizma.

Kroz edukacije i osobnim sudjelovanjem djeca i mladi s teškoćama u razvoju i mladi volonteri imat će jednake mogućnosti odlučivanja, izražavanja kreativnosti, osobne autonomije, slobodu izbora.

Volonteri će upoznavanjem svojih vršnjaka s teškoćama u razvoju prihvatiti njihove teškoće i invaliditet kao sastavnicu ljudske raznolikosti. Korisnici će na kampovima pripremiti programe koje će predstaviti lokalnoj zajednici i na taj će način uključiti u projekt i građane i lokalnu zajednicu u cjelini.

Promotivne materijale izrađivat će sami korisnici, UOSI, a snimanjem dokumentarnog filma “Ključno je biti uključen” i praćenjem projekta u medijima, web portalima i društvenim mrežama, osigurat će se kvalitetna vidljivost.

Šira javnost sudjelovat će u projektu putem nekoliko udruga koje će uključiti korisnike – sudionike kampa u svoje kulturne i rekreativne programe te kao posjetitelji tih zbivanja.

Također će biti pozivani na kampanje i tribine koje će korisnici sami kreirati i organizirati prilikom obilježavanja

 • Međunarodnog Dana dječjih prava,
 • Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i
 • Međunarodnog Dana volontera.

 

Planom provedbe predviđeno je: formiranje stručnog tima, odabir korisnika, izrada promotivnih i edukativnih materijala i početna konferencija

(1. mjesec provedbe),

 1. prvi modul edukacija za učenike sedmih razreda četiriju osnovnih škola, obilježavanje
  1. Dana dječjih prava (2. mjesec provedbe), obilježavanje
  2. Dana s invaliditetom i Dana volontera (3. mjesec provedbe), posjet Zavičajnom muzeju Slatina (4. mjesec provedbe),
 2. drugi modul edukacija učenika sedmih razreda,
  1. posjet kazališnoj predstavi (5. mjesec provedbe),
  2. posjet koncertu klasične glazbe (6. mjesec provedbe),
  3. sudjelovanje u priredbi
  4. Društva Naša djeca (7. mjesec provedbe), provedba
 3. trećeg modula
  1. edukacija učenika sedmih razreda ( 8. mjesec provedbe),
  2. ljetni kamp na Višnjici (9. mjesec provedbe),
 • posjet ljetnom kinu (10. mjesec provedbe),
 • sudjelovanje u programima obilježavanja Dana grada Slatine,
 • završna evaluacija i završna konferencija projekata s premijerom dokumentarnog filma Ključno je biti uključen (11. mjesec projekta). Vidljivost, odnosno promocija projekta provoditi će se kontinuirano tijekom svih 11 mjeseci, a stručni tim sastajat će se prema potrebi.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Dokumenti

Srodni linkovi

Pročitajte i ovo:

Klub žena

Poboljšati položaj žena s invaliditetom, promicati ravnopravnost spolova, uklanjati sve oblike diskriminacije nad ženama  s invaliditetom, osnaživati žene s invaliditetom za izlazak iz izolacije i

Božić u udruzi

U Udruzi osoba s invaliditetom u Slatini, Božićnim domjenkom obilježen je kraj 2010. godine. [youtube]eP1m-UNw2VE[/youtube]

Novi program Pomoć u kući

Pomoć u kući — novi program UOSI Slatina Udruga osoba s invaliditetom Slatina ne tiskovnoj je konferenciji predstavila javnosti svoj trogodišnji program “POMOĆ U KUĆI

Kampanja Bijele vrpce

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Slatini je obilježen «Kampanjom BIJELE VRPCE» što ju je organizirala Udruga osoba s invaliditetom Slatina u suradnji

Osobni asistent

Projektom Osobni asistent obuhvaćeno je 14 korisnika, osoba s najtežim invaliditetom. Taj projekt zaslužuje apsolutno svaku pohvalu jer omogućava dostojanstven i samostalan život osobama s

O programu “Pomoć u kući”

Program „POMOĆ U KUĆI – Prevencija institucionalizacije osoba s invaliditetom“ zamišljen je kao novi oblik izvaninstitucionalne socijalne usluge u cilju što neovisnijeg življenja OSI svih