Učenici II. razreda OŠ J. Kozarca posjetili UOSI Slatina

Osnovna škola Josipa Kozarca i Udruga osoba s invaliditetom Slatinaobilježile su 7. travnja, Svjetski dan zdravlja posjetom učenika udruzi. U prostorijama UOSI Anđelka Zelenko, predsjednica udruge ugostila je pedesetak učenika drugih razreda i njihove učiteljice.
U razgovoru i druženju Zelenko je malim gostima govorila o osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Mališanima je ispričala kako je, unatoč tome što je kao dijete oboljela od mišićne distrofije zbog koje danas koristi u kretanju elektromotorna kolica, u njezinu životu bilo značajno obrazovanje koje joj je omogućilo zapošljavanje i neovisno življenje. Pokazala im je kako funkcioniraju kolica kao ortopedsko pomagalo osobi s invaliditetom u kretanju i svakodnevnom životu. Posebno je istanula značaj brige o zdravlju ali i naglasila da djeca s teškoćama u razvoju koja imaju zdravstvene probleme, učenjem i školovanjem dobivaju „znanje koje je njihovo najveće blago, koje im nitko ne može oduzeti“.
Brojnim pitanjima i svojim iskustvima, primjerima iz svojih obitelji ili okoline te susretima s osobama s inavliditetom i djecom s teškoćama u razvoju učenici su pokazali zavidnu razinu senzibiliziranosti i informiranosti o problematici osoba s invaliditetom, raznim vrstama invaliditeta, a posebno je ugodno iznenadilo njihovo poznavanje terminologije. Pohvalili su se kako je njihova škola pristupačna jer ima prilaznu rampu i dizalo za djecu koja su u kolicima ili se otežano kreću. Svojim su znanjem, znatiželjom i otvorenošću dokazali kako su predrasude o osobama s invaliditetom, ipak, više „rezervirane“ za odrasle.
Treba pohvaliti njihove učiteljice Jasminku Kesegić, Dejanu Vuković i Sanju Hmelik koje su inicirale posjet UOSI Slatina i svoje učenike za susret kvalitetno pripremile.