Zaposleno 11 novih pomoćnika u nastavi

Od 2012. godine Udruga osoba s invaliditetom Slatina bila je nositelj projekta Pomoćnik u nastavi. U prvoj je godini projekt provođen za jednog učenika u slatinskoj Osnovnoj školi Eugena Kumičića, a u drugoj godini projektom je obuhvaćeno 18 učenika u školama na širem slatinskom području. U prošloj školskoj godini udruga je projekt proširila na cijelu Virovitičko-podravsku županiju, osiguravši ovakav oblik pomoći za ukupno 48 učenika u 14 osnovnih i 3 srednje škole.

Nositelj toga projekta u ovoj školskoj godini su osnivači škola (Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica) koji su osigurali pomoćnike za ukupno 106-oro djece s teškoćama u razvoju zapošljavanjem 97 osoba.

Budući da se ukazala potreba za još 16 asistenata u nastavi, UOSI Slatina osigurala je iz sredstava Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pet pomoćnika u nastavi od početka listopada, a u ponedjeljak, 2. studenoga počelo je raditi još 11 pomoćnika u nastavi zaposlenih kroz mjeru HZZ-a „Mladi za mlade-pomagači u nastavi“. Projektom je osigurano provođenje projekta za razdoblje od 2. studenoga 2015. do 10. lipnja 2016. godine. Mladi pomagači pružat će uslugu pomoćnika u nastavi učenicima u OŠ E. Kumičića Slatina (2 učenika), OŠ Voćin, OŠ V. Nazora N. Bukovica, OŠ I. G. Kovačić Zdenci (2 učenika), OŠ I. B. Mažuranić Virovitica i OŠ. A. G. Matoša Čačinci (4 učenika).

Nakon potpisivanja ugovora, za nove pomoćnike u nastavi prvu je edukaciju održala psihologinja Ksenija Vujanović-Juras, stračna suradnica UOSI Slatina.

– Kao što je poznato, najveći je broj asistenata osigurala Virovitićko-podravska županija. No, dio djece koja nisu bila obrađena, a to se odnosi uglavnom na učenike prvih razreda kao i na neku djecu koja nisu prošla na natječaju MZOŠ-a, a asistent im je ipak potreban preuzeli smo mi. To je inicijativa Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da se upravo udruge pobrinu za tu djecu s teškoćama u razvoju kroz mjeru javnih radova.

Bilo nam je prilično teško pronači kandidate za pomoćnike u nastavi jer je mjera nezgodno postavljena. Naime, uvjet je bio da su oosobe mladi do 29 godina starosti sa završenom četvorogodišnjom srednjom školom koji su dvije godine prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje, rekla je o projektu Anđelka Zelenko, predsjednica UOSI Slatina.